Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens is een vaatziekte. Bij claudicatio intermittens krijgt u tijdens het lopen pijn, kramp of een doof of moe gevoel in uw been. De klachten kunnen in de voet, de kuit, het dijbeen of de bil optreden. Als u stilstaat verdwijnen de klachten. Soms heeft u een koud gevoel in uw voet. Loopt u weer verder, dan beginnen de klachten na eenzelfde loopafstand opnieuw. Iemand met claudicatio intermittens heeft meer kans op andere hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte. Bij claudicatio intermittens zijn de bloedvaten van het been vernauwd. Als u dan gaat lopen, stroomt er te weinig bloed door het been. De spieren krijgen te weinig zuurstof en daardoor krijgt u de klachten. De vernauwing van de bloedvaten kan bijvoorbeeld ontstaan door roken, een hoog cholesterol of te weinig beweging. Deze zogenaamde risicofactoren geven slagaderverkalking. In de wand van de slagaderen hopen zich vetten, kalk en ontstekingscellen op. De voorheen elastische wand van uw slagaderen wordt steeds stugger en dikker en gaat verkalken. De slagaderen worden zo steeds nauwer. Als iemand met claudicatio intermittens stil staat, komen de spieren tot rust. De bloedstroom kan dan zuurstof aanvullen. Daardoor verdwijnt de pijn.

De belangrijkste maatregel bij claudio intermittens is zorgen voor een betere doorbloeding in het been. Dat kunt u bereiken door:

  • niet te roken
  • het cholesterol te verlagen
  • meer te wandelen
  • looptraining met een gespecialiseerde fysiotherapeut

U kunt de bloedtoevoer naar uw benen verbeteren door regelmatig te gaan wandelen. Loopoefeningen zorgen ervoor dat de bloedstroom door de kleinere vaten toeneemt. Geleidelijk ontstaan er ‘sluiproutes’ die het bloed om de vernauwde vaten heen leiden. Op deze manier worden uw benen weer beter van bloed voorzien. De spieren krijgen meer zuurstof en u heeft minder gauw klachten. Na verloop van tijd kunt u een grotere afstand afleggen voordat de klachten optreden.

Looptraining onder fysiotherapeutische begeleiding; Vanwege pijnklachten die optreden tijdens het lopen is het heel nuttig om te beginnen onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. Na een looptest krijgt u instructies bij het opstarten van een aangepast loopschema en worden andere voor u noodzakelijke oefeningen aangeleerd. U krijgt advies over hoe om te gaan met pijn en wordt voorts gecoached bij het uitvoeren van het loopschema en maken van huiswerkschema. Houd dat minstens een half jaar vol. Dan gaat u het verschil merken. Daarna is het belangrijk om zelf te blijven trainen. Spreek met uw fysiotherapeut af wanneer u weer voor controle komt om te bespreken hoe het gaat.

Een claudicatio gespecialiseerd fysiotherapeut is aangesloten bij het landelijk Chronischzorgnet http://chronischzorgnet.nl

Richard Bral is namens Fysiomove aangesloten bij dit netwerk. Voor meer informatie kunt u bij hem terecht.